Arild

Efter en intensiv arbetsvecka och endast 10 dagar efter vi kommit hem från Paris, bar det iväg igen. Vi åker ner till Arild för att skörda vin och vi skulle bo hos härliga Helena igen – i den lilla ljuvliga lägenheten som barnen redan kallar vår sommarstuga. Det är ett behagligt lugn som infinner sig hos hela familjen och vi verkligen njuter fullt ut av att vara tillsammans på denna underbara plats på Kullahalvön.

bild 3-5

bild 1-1

Lång härlig frukost

bild 1-5

Avslappnad promenad genom byn – vi upptäcker att dom tömt poolen vi badade i under sommarens besök.

bild 2-5

 

Limousinkött

Skärmavbild 2014-10-18 kl. 10.19.43

Min käre vän och matentusiast Christian, introducerade mej för begreppet Limousin för ett par år sedan. I somras provade vi att grilla köttet för första gången i Arild. Det var en helt makalös upplevelse, så nu åkte vi ner till den lilla Ica affären och köpte högrev, bogrulle och rumpstek. Jag har tillrett lite av köttet, men resten ligger nu i frysen och väntar på grillen eller grytan.

 

Mölle by the sea!

Det var Mölle vi först förälskade oss i för ett antal år sedan. Byn påminner oss om Amalfikusten. Nu gillar vi mer och mer Arild, men Mölle kommer alltid vara speciellt för oss. En oas i byn är vilda, vackra och fantastiska Mölle Krukmakeri med Lisa i spetsen. Vi har följt hennes utveckling nästan från det att hon öppnade krukmakeriet. Hon har genom åren berättat härliga och ibland lite privata historier som inte passar att publicera här. Vi tog en tur till Mölle även denna helg, strosade runt och tog en sopp lunch på krukmakeriet innan vi åkte tillbaka till Arild för vinskörd.

bild 5-3

bild 3-1

bild 5-1

 

Arilds vingård

Jonas, Anette och lille Tim hälsade oss vindruvsplockare välkomna till vingården. Vi var med på förra årets skörd, vilket var en riktig höjdpunkt på sensommaren 2013. Förväntningarna var därför höga inför årets skörd och jag och Eva-Lena höll tummarna att vi skulle få skörda de blå druvorna i år eftersom vi förra året skördade de gröna. Vi hade vädergudarna med oss så det passade bra att skörda de röda just helgen vi var på besök.

IMG_2629

bild 2-6

Under vistelsen skördade vi två olika sorters röda druvor. Cabernet Cortis och Regent. Den förstnämnda skulle vid årets skörd bli rosé och Regenten skulle bli ett rött.

IMG_2623

IMG_2630

Jonas hade en mycket intressant genomgång ute på fältet, där han bland annat berättade att Arilds vingård geografiskt ligger strategiskt rätt. Gården ligger omkring 50 meter över havet och när det i Höganäs är minusgrader klarar sig gården med plusgrader. Havet kyler även under våren vilket är bra för starten på säsongen. Om det sedan blir en jämn, stabil och varm sommar  så är lyckan gjord. Det relativt kalla klimatet i Sverige, jämfört med Tyskland och Frankrike gör att druvorna måste hänga längre på vinstocken innan det mognar och skördas och detta ger ett smakrikt och bra vin. Ibland mognar vinet för fort i södra delarna av Europa vilket kan vara en nackdel. Enligt Jonas skall druvorna hänga på vinstocken  omkring 100 dagar för att mogna, inte mindre.  Solaris druvan har redan blivit en standard på Skånska vingårdar och den ger ett friskt och smakrikt vin. I Solaris familjen finner vi också den mer kända Riesling druvan.

Arilds vingård ligger i en zon av kustlandskap och det blåser ibland friskt på gården, något som många vinproducerande länder i Europa är livrädda för. De flesta odlingar finns i zoner av inlandslandskap med svagare vindar, men det är just vindarna som är bra på Arilds vingård. Det håller möglet på druvorna borta.

Runt omkring på Kullaberg och kring vingården finns det en hel del träd, vilket inte är så bra för odlingen. I träden bor fåglar och fåglar älskar vindruvor. Har man otur kan de äta upp en hel del druvor. Men Jonas och Anette har valt att inte sätta vinstockarna för nära skogspartierna. Småfåglarna vågar sig inte ut för långt på fältet pågrund av att det finns rovfåglar som tar dem. Alltså fixar naturen det självt.

Anette har stor kunskap kring vinframställning och åker varje år ner till Tyskland för att utvecklas och få tips och idéer från ett kooperativ. Tysken är bra att samarbeta med berättar hon. Hen berättar fakta och vill dela med sig av sin kunskap medan Fransmannen berättar en gammal sliten story som innehåller väldigt lite fakta.

Arilds vingård satte sina första plantor 2007 och 2008 ökades planteringarna avsevärt. Alltså är vinstockarna mycket unga – en del stockar nere i södra Europa är avsevärt mycket äldre.

Lagom till årets säsong har Anette och Jonas satsat stort och byggt 8 nya hotellrum och lade i början av sommaren ut dessa på booking.com. -Vi tänkte att nu kanske det ramlar in någon bokning om några dagar. Det tog 20 minuter, och så ringde sällskapet och sa att dom var i Ängelholm! Då blev det lite stressigt skrattar dom båda.

bild 1-6

bild 3-6

 Här står Anette stolt och pratar om Arilds bubbel och hur den framställs.

IMG_2635

Efter arbetsdagens slut får vi alla njuta en middag och Jonas som berättar vidare om vingårdens arbete. Vi serveras en förrätt med lax som lyckligtvis inte faller Eva-Lena i smaken, vilket gör att jag får två. Som huvudrätt serveras en favorit i repris från förra året, Boeuf Bourguignon – men i tappning av Arilds vingård – alltså, Boeuf Arild.

IMG_2647

 

En spännande punkt på kvällens program var att de som ville kunde prova att trampa vin. Flera vuxna provade barnen som vara på plats ville prova. Céleste stod och trampade i minst 30 minuter och tyckte det var jättekul.

 Höganäs Saluhall!

Söndag – efter en god natts sömn. Dagen innehåller en tur till underbara platsen, Höganäs saluhall. Vi upptäckte saluhallen redan för ett år sedan och längtar alltid hit. I detta blogginlägg låter jag de underbara bilderna tala. Vill du läsa om vårt första besök, kan du läsa om detta här.

bild 1
bild 2-4

bild 1-4
bild 2-2

bild 3
bild 4-4

bild 4-5

bild 4
bild 5-4

bild 5-5

GARAGE

Mot eftermiddagen började vi alla bli riktigt hungriga. Jag och Eva-Lena hade redan tidigare pratat om att det skulle vara kul att ta med tjejerna till ett coolt ställe som vännerna Carola och Mattias introducerat för oss vid ett tidigare besök i Skåne. Tjejerna tyckte först att Garage var lite läskigt, men vi hittade en bra plats utanför restaurangen  där dom trivdes bra. Garage har enligt expertisen bästa hamburgaren i Sverige – vi kan hålla med. 
bild 3-3

Skärmavbild 2014-10-18 kl. 10.10.41
bild 2-3

bild 1-3

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

GourmetClub anno 2015

För att vi älskar god mat och dryck

sparabloggen

Privatekonomi - aktier, fonder & pension

From Japan With Love

Välkommen in i min värld!

Legal Nomads

Telling stories through food.

Här hos mig är allting glutenfritt:)

Välkommen in i min värld!

Gluten Free in Japan

日本でグルテンフリー。

Glimten i grytan

Välkommen in i min värld!

hoganassaluhall.se

Välkommen in i min värld!

Arilds Vingård

Välkommen in i min värld!

Min stora resa

Välkommen in i min värld!

%d bloggare gillar detta: