Favorit i repris – Borås Musteri

För ett år sedan åkte vi för första gången till Borås Musteri för att musta våra äpplen. Då gick jag verkligen ”all in” på många olika sätt. Du som är otroligt nyfiken på vad jag menar kan titta på alla inlägg som handlar om äppeldrycker för på bloggen.

I år hade jag väl landat lite efter förra årets hysteri där jag ville prova allt och var barnsligt nyfiken på allt. Jag har nu mer eller mindre beslutat mej för vad jag vill med äpplemustningen. Jag vill dricka musten tillsammans i familjen och vänner samt göra glögg till jul så som jag gjorde förra året. Cidern som jag gjorde förra året hade jag efter provning för några veckor sedan med våra ”samarbetspartners” förra året Mattias och Johanna beslutat att hoppa över i år. Cidern blev helt enkelt inte så god som jag hade hoppats på.

Så när vi idag vid lunchtid åkte till Borås musteri tillsammans med mormor och morfar samt Per och Petra´s familj var jag fast besluten över att inte göra cider. Det sköna med historien är att när vi väl anlände till Felix på musteriet och efter ett tag provade hans olika ciderbatchar tillsammans med min cider, ändrade jag åsikt. Det var så spännande att prova resultatet av de olika cidrarna och diskutera tillvägagångssätt och nya tester att jag ganska snabbt beslutade mej för att göra 2 nya matchar i år igen. Det är helt enkelt omöjligt att stilla sin nyfikenhet.

Batcharna som Felix gjort var helt olika och han kunde inte direkt förklara varför det blev på det sättet. De flesta var torra, men speciellt 1 batch var riktigt söt och mycket mörkare än de övriga. Blandade man den söta med en annan sort, blev det riktigt spännande. Vi var ett litet gäng som stod och provade cidern och pratade om tillverkningsprocessen. Felix berättade att han snackat med en person som gjorde småskalig cider kommersiellt och han hade tipsat om att man kunde svavla av cidern innan jäst tillsattes. Svavlet skulle förhindra spontanjäsning av musten och skulle göra att den enda jäsning som kunde ske, var den via den tillsatta jästen. Med detta tillvägagångssätt skulle man få mer koll på resultatet och man skulle bättre kunna avgöra hur slutprodukten skulle bli.

bild 2

bild

Efter denna berättelse bestämde jag mej för att göra 1 batch som förra året. Alltså bara tillsätta jäst och låta det bubbla fritt tills det var klart. Den andra skall jag tillsätta svavel (vilket man även gör när man tillverkar vin) för att 1 dygn senare tillsätta jästen. Sedan är processen densamma för de båda batcharna. Jag skall låta dem jäsa ut ordentligt så att ingen restjäst finns kvar i drycken. Sedan efter klarning i en annan damejeanne skall cidern hällas på flaska. Just i detta moment skall jag efter råd från Felix tillsätta socker direkt i damejeannen för att starta en andra jäsning vilket skall ge kolsyra till drycken. Förra året tillsatte jag socker direkt i flaskan vilket inte var så lyckat. Jag fick inte upp kolsyrehalten tillräckligt. Jag tog även i för lite socker. Så i år skall jag ta 40 gram socker / 5 liter cider som löses upp i lite uppvärmd vätska. Då skall det bli perfekt hoppas jag. Något som läser detta och vill ha mer tips och råd? Skriv i kommentarsfältet så försöker jag hjälpa till.

 

bild 1

Peter Glader var på besök på musteriet just denna eftermiddag och han hjälpte oss och andra nyfikna att artbestämma våra äpplen. Per blev mycket lycklig över att få veta att hans trädgård innehöll ett äpple som hette Stockholm.

I vår trädgård fanns Ingrid Mari, Discovery och Cox´s Orange.

Eftermiddagen på musteriet var inte bara mysig och skön för oss vuxna. Barnen hade det också underbart härligt. Evina var inne och snackade med Felix en hel del och hade många intressanta frågeställningar. Felix svarade tålmodigt på hennes frågor. Céleste, Livia och hennes kompis som var med, gosade med kaninerna på gården, gungade och hade det skönt i höstsolen.

bild
bild 3

 

Väl hemma tappade jag musten på flaska och frös in delar av musten som jag skall göra glögg av i  slutet av november. Jag satte fart på Cider batch nummer ett med hjälp av jästen som jag fick av Felix. Dessutom etiketterade jag några flaskor att ge bort till nära vänner och kom i samband med detta på att det skulle vara kul att ge våra närmaste grannar varsin flaska. Sagt och gjort. Jag tappade den färska musten på halvlitersflaskor, satte på etikett och tog på mej min jacka och gick och knackade på hos våra 7 grannar som gränsar till vår tomt. Det var lite förvånade men glada miner och intresserade frågor från flera av dem. Kul att sprida den goda musten till goda grannar.

bild 4 bild 5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

GourmetClub anno 2015

För att vi älskar god mat och dryck

sparabloggen

Privatekonomi - aktier, fonder & pension

From Japan With Love

Välkommen in i min värld!

Legal Nomads

Telling stories through food.

Här hos mig är allting glutenfritt:)

Välkommen in i min värld!

Gluten Free in Japan

日本でグルテンフリー。

Glimten i grytan

Välkommen in i min värld!

hoganassaluhall.se

Välkommen in i min värld!

Arilds Vingård

Välkommen in i min värld!

Min stora resa

Välkommen in i min värld!

%d bloggare gillar detta: