Sista semesterveckan!

Den sista semesterveckan börjar lida mot sitt slut. Eva-Lena började redan arbeta förra veckan så jag och barnen har varit själva hela veckan. Dom har gillat att bara hänga och slappa och det har passat mej ypperligt.

Jag har färdigbehandlat vår altan med Sioo impregnering.

Nu ska den stå sig i 10 år utan att behöva återbehandlas säger expertisen. Denna gång tror jag faktiskt på dom. Jag såg resultatet på vänners altandäck och det ger en ljuvligt sidenmatt ljus yta. Det enda jag nu behöver göra är att skura av altandäcket med vanligt medel som man skurar golven inomhus någon gång per år, lämpligast efter vintern. Första 2 behandlingarna med Sioo gjorde jag förra året och när jag la på det första skiktet blev jag ganska skärrad, eftersom det inte alls såg ut som jag räknat med. Men efter samtal med tillverkaren blev jag lugnare. Ett Sioo impregnerat golv får inte sin ljusa lyster förrän efter 2-3 veckor. Man måste dessutom väta ytan ordentligt om det inte regnar – helst varje dag. Det är tillsammans med vatten som processen sätter fart. Sioo är en miljövänlig produkt och kostar omkring 6-7 gånger mer än vanlig traditionell trallolja. Det är ändå väl använda slantar. Jag slipper det årliga tråkiga jobbet med återbehandling och inte minst så förblir ytan ljus och fräsch – det är det viktigaste. Vårt altangolv är gjort av tryckimpregnerat virke och med ett Sioo impregnerat golv får man även bort den tråkiga gröna färgen på trallen snabbare.

Sioo behandling1

Så här – och värre såg trallen ut efter den första regnskuren smekte ytan. Pölar bildas och färgskiftningar som inte alls är angenäma uppkommer. Men var lugn. Det försvinner efter att några veckors regn, eller vattnande.

Sioo klar

Det färdiga resultatet på trallen uppkommer efter ca 1 månad.

Om du Nu blir jättesugen på att börja använda Sioo – så har jag dock lärt mej en sak som är viktig att tänka på. De vertikala ytorna kräver att man verkligen arbetar med vattenslangen för att få virket fint ljust. På dessa ytor kommer ju inte regnvattnet åt ordentligt. Det jag gjort i år istället för att vattna och spola är att lägga ut trallvirket på en plant underlag i trädgården och jag skall där förbehandla virket innan jag sätter upp det. Då kan regnet göra sitt och jag behöver endast eventuellt vända plankorna om jag önskar impregering på samtliga sidor. Så kommer vara fallet i mitt utekök där jag vill att allt virke skall ha den sidenmatta ljusa färgen på samtliga sidor eftersom de alla kommer vara synliga.

Jag har påbörjat arbetet med vårt nya utekök.

Att laga mat utomhus en härlig sommarkväll är för mej något alldeles speciellt. Grillen är ju centralfiguren i uteköket och jag älskar min klotgrill från Weber, men testade även gasolgrill som komplement för 2 somrar sedan. Jag har några vänner som är hängivna gasolgrill fans så jag tänkte efter många år att jag måste ju ändå ge det en chans. Sagt och gjort – jag inhandlade en gasolgrill. I denna härliga sommar har jag använt gasolgrillen = noll gånger – 0 – zipp  – zero – nada. Alltså är det bevisat. Jag är en kolgrill fan av sällan skådat slag. Gasolgrillen platsar inte i vårt utekök. Kolgrillen stannar kvar. 3ffdec21-4d85-49b0-8772-09f004087f31_large

När man börjar projektera för ett utekök är det viktigt att tänka till vilka funktioner man behöver i köket. Det jag har lärt mej är att inte ha för bråttom. Försök att testa många gånger med att laga mat ute på grillen och känn efter vad som saknas. Vad behöver man springa in i köket och hämta allt som oftast och vad retar man sig på att man inte har nära till hands. En sak jag har saknat mycket efter att några somrar lagat mat ute är rinnande vatten. Man grisar med kött och fisk, glazer och marinader – och så får man med drypande händer springa in och tvätta av sig. Jag kommer lyxa till det med både varmt och kallt vatten ute – det blir mest hygieniskt så. Jag kommer göra det enkelt och så billigt som möjligt. Troligen kommer jag använda snabbkopplingar till vattnet som jag enkelt kopplar in i källaren under sommaren. På vintern kopplar jag bort vattnet, så slipper man oroa sig för sprängda rör.

En annan sak som alltid blir problem ute (och inne) är avlastningsytor. Det saknas alltid, så snåla inte med det. En avlastningsyta kan både användas vid själva matlagningen, men inte minst vid serveringen. Där man kan ställa grytor, fat och annat smått och gott om man saknar plats på bordet. Jag tycker det dessutom blir mycket tilltalande med en bufféliknande bord. Avlastningsytan i mitt utekök skall dessutom tillverkas av överblivna klinkerplattor från vår köksrenovering. Då blir ytan även värmetålig vilket gör att man kan ställa varma kastruller direkt på ytan. Smart tycker jag.

Den tredje saken som jag inte vill vara utan i mitt utekök är ett bakbord. För många år sedan fick jag en gammal kommod av min mor som var så dålig att den kasserades. Dock kasserades inte skivan till kommoden som är gjort av Carrara marmor. Den är så där härligt gammal och sliten och passar perfekt till ett bakbord. Vackert och praktiskt. Jag och familjen älskar att göra pizza på en sten i grillen. Det blir som riktig stenugnsbakad pizza. Alla tillsammans förbereder vad som skall vara på pizzan och sedan umgås vi tillsammans kring grillen på ett så naturligt och enkelt sätt. På marmorskivan slicar vi upp pizzan som varit på besök i grillens hetta 🙂

För det fjärde önskar jag mej en skärbräda att skära grönsaker på. Kanske skulle man kunna använda marmorskivan som skärbräda, men jag vill inte förstöra eggen på min globalknivar, så det får bli en lös plastskärbräda som placeras på lämplig plats i uteköket när det är dags att skära.

Sedan kan man ju fundera på hur mycket förvaring man behöver. Det är alltid viktigt. Vilka redskap skall man ha i närheten av grillen? Vad kan lika gärna vara kvar i köket inne? Det är ju högst personligt och vilka behov man har. Tänk på fukten – det kanske inte är lämpligt att ha servetter i uteköket.

En annan sak som jag tycker skulle vara kul och bra, men troligen ändå väljer bort är ett kylskåp. Vi har inte så långt till inneköket. Men visst skulle det vara lite kul att langa fram en kall öl ur kylen och bjuda sina vänner. Men kanske tänker jag om angående denna detalj. Jag skall inte börja på allvar med köket förrän våren 2015.

utekök

Här är den lilla ritningen jag gjorde för att sätta igång idéerna samt för att kunna köpa virke till köket. Allt virke skall Sioo impregneras. Klinkerplattorna och marmorskivan fick även vara med på bilden .

vikre

Virket till uteköket skall Sioo impregneras inom några dagar. Det är viktigt att varje sida exponeras för regn så att en jämn och fin ljus lyster. Jag kommer snurra allt virke varje vecka så att det blir jämnt.

2 kommentarer på “Sista semesterveckan!”

  1. Kommer bli grymt bra Jocke, som alltid när du bygger och donar😃👍
    Kram Tina

    • Tack Tina – det värmer…visst har man fått lite snitts på det genom år av träning. Jag har också jobbat som snickarlärling 2 år i mina yngre år. Det har oxå gett en hel del i mitt utövande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

GourmetClub anno 2015

För att vi älskar god mat och dryck

sparabloggen

Privatekonomi - aktier, fonder & pension

From Japan With Love

Välkommen in i min värld!

Legal Nomads

Telling stories through food.

Här hos mig är allting glutenfritt:)

Välkommen in i min värld!

Gluten Free in Japan

日本でグルテンフリー。

Glimten i grytan

Välkommen in i min värld!

hoganassaluhall.se

Välkommen in i min värld!

Arilds Vingård

Välkommen in i min värld!

Min stora resa

Välkommen in i min värld!

%d bloggare gillar detta: