Min relation till Hjortron

Medan glassmaskinen gör sitt jobb med min första batch Hjortronglass vill jag berätta om min relation till detta bär, eller rättare sagt ört som faktiskt Hjortronet är. För mej finns det flera olika sorters sylt. Hallon, jordgubbar och röda vinbär är några som jag uppskattar. Sedan finns det en sylt som höjer sig majestätiskt över alla dom andra. En sylt som saknar motstycke, en sylt som helt enkelt inte kan jämföras med en vanlig sylt. En sylt som spelar i en helt annan liga. Det är hjortronsylten. Jag älskar hjortronsylt.

Redan som liten fick jag följa med mamma och pappa ut på myren i närheten av vår stuga i Närsbo utanför Alingsås. Jag kommer ihåg blöta fötter och mygg, men mest kommer jag ändå ihåg känslan när man närmade sig myren och såg de första härliga bären. Jag kommer ihåg att vi sa att platsen var hemlig och det gjorde säkert det hela än mer spännande. Sedan gick vi hem och kokade sylt och hade jag tur fixade mamma redan samma dag våfflor med grädde och hemgjord Hjortronsylt. Det är kärlek och helt fantastiska minnen som etsat sig fast hos mej.

När somrarna närmade sig i Eklanda när jag var barn, längtade jag efter att få besök av min syssling Mikael från Jönköping. Han brukade hälsa på hos oss tillsammans med sin pappa Sven. De bodde hos oss och vi gjorde alltid så spännande saker tillsammans. Jag kommer så väl ihåg när vi fiskade kräftor i ån och Micke var så himla rädd för de krälande krabaterna.

Men det var något som gjorde att jag extra mycket såg fram emot när dom skulle komma.

Dom köpte nämligen med sig en helt fantastisk, unik glass som bara fanns hos en producent. Jag tror det var Sia glass. Den glassen gick inte att få tag på i Vårgårda vid min barndomstid. Självklart var det Hjortronglass. Det var en helt otrolig spänning i luften och alla blev som barn på nytt (Ja ja, Micke och jag var ju barn – men även mamma och Sven) när vi skulle avnjuta glassen tillsammans. Det är starka och viktiga minnen för mej.

2 kommentarer på “Min relation till Hjortron”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

GourmetClub anno 2015

För att vi älskar god mat och dryck

sparabloggen

Privatekonomi - aktier, fonder & pension

From Japan With Love

Välkommen in i min värld!

Legal Nomads

Telling stories through food.

Här hos mig är allting glutenfritt:)

Välkommen in i min värld!

Gluten Free in Japan

日本でグルテンフリー。

Glimten i grytan

Välkommen in i min värld!

hoganassaluhall.se

Välkommen in i min värld!

Arilds Vingård

Välkommen in i min värld!

Min stora resa

Välkommen in i min värld!

%d bloggare gillar detta: