Sommar i Arild på Kullahalvön

Vi är på en av våra absoluta favoritplatser i Sverige, Kullahalvön och firar bröllopsdag. Denna gången tillsammans med hela familjen. Planerna var mycket spontana och det var inte förrän i mitten av förra veckan som jag och barnen började prata om att vi borde åka till Skåne och fira vår bröllopsdag. Både Estelle och Céleste gick igång på idén och vi tittade på boende på nätet tillsammans och hittade en liten pärla i Arild. Pärlan heter Lindtorpet och inhyser ett varmt och härligt par där kvinnan i huset, Helena Staffas är konstnär. Jag och Eva-Lena har vid några tillfällen tidigare varit i Arild över dagen och för något år sedan när vi åkte förbi såg vi detta mysiga hus med sin charmiga trädgård från vägen och tyckte det var ett drömhus. Och det är det verkligen. Ljust gult med ett underbart charmigt halmtak. Vi bor i första våningen till ateljén som ligger på ovanvåningen till det lilla annexet på tomten. När vi letar platser för övernattning vill vi alltid ha charm och denna gång hittade vi verkligen rätt. Vi känner oss alla så otroligt glada över att Helena och hennes man var så givmilda att dela med sig av lägenheten i ateljén till oss under några dagar. Vi kommer gärna tillbaka om vi får.

IMG_1690Dagen vi anländer till Arild känner vi in vårt boende – myser runt och tar det lite lugnt i solstolarna på baksidan.

IMG_1686IMG_1712 IMG_1709 IMG_1706 IMG_1705 IMG_1704 IMG_1702 IMG_1693 IMG_1689

Efter ett par timmars siesta i solen tar vi en promenad ner genom den ljuvliga lilla byn, ner till havet och den mysiga lilla hamnen. Vi har med oss badkläderna och pratar med lite folk om var det är lämpligt att bada. I Arild är det mest klippbad som gäller. Vi får av någon vänlig skäl veta att det finns en liten pool som byalaget sköter där man kan bada. Min tanke flyger direkt över till Mölle där vi något år tidigare badat med barnen i en iskall saltvattenpool alldeles vid havet. Jag har inga förväntningar av att hitta något bättre här i Arild, men det visar sig att jag har fel. Poolen är precis lagom till oss och ligger en liten bit upp från havet och är en sötvattenspool och den upplevs inte alls kall. Hit vill vi igen! Det kostar 40 kronor att bada hela familjen och man betalar i kiosken nere i hamnen. Önskar man ett årskort kostar det 500 kronor för hela familjen. Ingen kontrollerar biljetter, man litar på att man betalar för sig. Det är lite så det fungerar här nere i Skåne – det är ett skönt sätt att leva.

IMG_1631 bild IMG_1638

På kvällen tar vi oss till Jonas och Anette på Arilds vingård

…och äter middag och provar det vita vinet som vi var med om att skörda förra hösten. Det känns otroligt speciellt att dricka vinet som vi skördade – och visst, det gjorde vinet ännu godare och friskare. Till hösten kommer vi troligen vara med när de blå druvorna skördas. De skördas på ett helt annat sätt än de vita berättar Jonas ingående om.

vin IMG_1642

Dag 2: Det leder en landsväg mellan Arild och Mölle.

I början av vägen stannar vi till för att titta på kossor. Det är inte vilka kossor som helst, utan limousinkossor som enligt utsago skall ge otroligt mört och fint kött. Första gången jag hörde talas om rasen var från en matintresserad vän förra sommaren. Köttrasen härstammar från de karga centrala delarna av Frankrike och var från början, i århundraden ett dragdjur, men visade sig utveckla eminenta egenskaper för köttproduktion. I Sverige har rasen endast funnits i 30 år och det är ganska svårt att få tag på köttet – i alla fall i trakterna kring Alingsås.

IMG_1652IMG_1675

På andra sidan vägen har Kenneth sina stora växthus…

…med alla upptänkliga grönsaker som han säljer till nöjda kunder i trakten. Vi har flera gånger kört förbi det lilla fruktståndet vid vägen på vår väg till Mölle – utan att stanna. Det var först nu när vi skulle hälsa på kossorna som vi stannade till. Vi blev mäkta imponerade av alla odlingar och kvalitén på grönsakerna. Vi upptäckte också 2 nya grönsaker som vi aldrig tidigare sett, den avlånga melongurkan och den lilla runda citrongurkan. Vi fick gå en rundvandring i växthusen och titta på de imponerande odlingarna. Tack för guidningen, Kenneth.

IMG_1670IMG_1659 IMG_1673 IMG_1668 IMG_1666 IMG_1664

Efter det oplanerade studiebesöket hos Kenneth och Limousinerna åker vi vidare till Höganäs och besöker vår favorit, Höganäs Saluhall som nu haft öppet i snart 2 år. Härlig miljö och bra tänk med mycket närproducerade produkter och bra utbud av glutenfria produkter som känns bra för oss som lever med Caliaki i familjen. Vi hittar också melongurkan som Kenneth också säljer. Jag kan inte hålla mej utan lägger gurkan på vågen och ser att den kostar 3 gånger så mycket i saluhallen som hos Kenneth. Vi besöker också inspirerande magasin 36 och Eva-Lena hittar ett skåp som hon vill ha, men det slutar med att hon köper en ny fin temugg. Efter fika och glass i kaféet, åker vi tillbaka till Arild och tar ett eftermiddagsdopp i poolen innan det är dax för kvällens höjdpunkt.

Höganäs Saluhall och Magasin 36

bild 4bild 1 bild 2-2

Jag har laddat hela dagen för vad som nu skall hända.

Premiär för grillning av limousinkött. Vi har aldrig tidigare provat köttet i vår familj och visst är vi väl (nästan) alla lite matnördar, men inte trodde vi väl att köttet skulle vara så otroligt smakrikt och gott. Estelle som brukar gilla riktigt fint kött, var i himmelriket – och jag lyckades köra köttet lagom, så att alla i familjen blev nöjda. Allt från min och Estelles medium/rare smak till Eva-Lenas well done.  Även den mindre matintresserade medlemmen i familjen, Céleste åt köttet vilket man får säga vara gott betyg.

Måltiden blev komplett genom att köttet ackompanjerades av lokalt producerade och mycket goda grönsaker samt ett underbart fylligt vin producerat av vinproducenten Marisa Cuomo i byn Furore.  Byn ligger i bergen vid vår favoritplats i södra Italien, Amalfikusten. Men bäst av allt med måltiden, var ändå att vi fick njuta tillsammans hela familjen. Underbara kväll!

grillIMG_1677 IMG_1676 IMG_1698

 

Dag 3:

Vår sista dag på Kullahalvön för denna gång, började med att jag satte mej och skrev lite på detta inlägg – dagboken för resan. Familjen sov fortfarande och snart skulle jag väcka dem för frukost och senare skulle vi plocka ihop våra saker och tacka för oss. Att sitta och skriva för mej själv är rogivande – och om någon av Er orkat läsa ända så långt som hit, gillar Ni nog också tanken med att få fram budskapet i text. Jag gillar kombinationen, text och bild.

Efter frukost och packning åkte vi ner till Mölle. De första små regnstänken på 3 dagar kom när vi satte oss i bilen och vinkade hejdå till Helena.

IMG_1717

Tack Helena för denna gång! Vi kommer igen 🙂

När vi sedan kom ner till Mölle, klarnade det åter upp och dagen fortsatte i solens tecken.  Vi gick och myste lite i hamnen och tittade i de små butikerna. Barnen och Eva-Lena hittade några bra böcker och dessutom hittade vi glutenfria godissnablar till allas förtjusning.

Sedan var det dax att bege sig till Lisa på Mölle Krukmakeri

…som vi redan för flera år sedan blivit förälskade i. Hennes alster tilltalar oss jättemycket och hon är alltid så härlig att prata med. Hon är alltid personlig och delar gärna med sig av spännande historier till oss. Det vackra huset som inhyser krukmakeriet har även en liten restaurang som hon driver med hjälp av anställda. Tidigare bodde även Lisa och hennes familj på andra våningen av huset, vilket hon inte gör numera. Lisa och hennes man har inrett restaurang, uterum och toalett i en härligt galen stil som tilltalar oss jättemycket. Har man tid och ro så är det jättespännande att upptäcka nya detaljer.  Jag och Céleste var inne på toaletten tillsammans – hon hade 100 frågor om de olika detaljerna. Jag kunde endast svara på ett fåtal. Vi tog oss lång tid att bara vara – titta på keramik och njuta av rykande het soppa i uterummet. Härliga plats.

bild 3bild 3-1bild 4-1bild 2-1 bild 1-1

På krukmakeriets hemsida kan man läsa:

VÄND CIVILISATIONEN RYGGEN!

Lämna stora staden Helsingborg och stick näsan mot norr, passera byar och samhällen, kor, grisar, adelsmän och bonnläppar, glid förbi Krapperups slott och ta dig så hela vägen ut på Kullahalvöns spets. Till syndens näste. Mölle by the sea.
Här finns, förutom en enastående vacker natur och spännande nutida / historisk kultur, även ett krukmakeri som sedan slutet av förra århundradet är beläget mitt i byn.
Året runt, i stort sett alla dagar är vi på plats och bjuder dig välkommen att möta ett uråldrigt men tidlöst hantverk. För att inte våra gäster ska svälta ihjäl eller dö av leda så driver vi också ett cafè samt förestår många livliga tillställningar med musiker från när och fjärran.

Restaurang, uterum & toalettdekorationer
bild 5 bild 2bild 5-2bild 5-1bild 4-2bild 3-2

 

På vägen hem tog vi ett stopp utanför Halmstad och njöt av riktigt god italiensk glass gjord av Riccardo. Det finns flera olika glasscaféer som serverar italiensk glass, men skall man vara kritisk – så är det inte enligt min mening ”riktig” italiensk glass. Men Riccardo, han gör det lokalt på plats – det är riktig glass det och smakar som det gör i Italien. Mille grazie Riccardo!

bild 5-3

 

1 kommentarer på “Sommar i Arild på Kullahalvön”

  1. Pingback: Limousinkött på Kullahalvön | Mitt kök

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

GourmetClub anno 2015

För att vi älskar god mat och dryck

sparabloggen

Privatekonomi - aktier, fonder & pension

From Japan With Love

Välkommen in i min värld!

Legal Nomads

Telling stories through food.

Här hos mig är allting glutenfritt:)

Välkommen in i min värld!

Gluten Free in Japan

日本でグルテンフリー。

Glimten i grytan

Välkommen in i min värld!

hoganassaluhall.se

Välkommen in i min värld!

Arilds Vingård

Välkommen in i min värld!

Min stora resa

Välkommen in i min värld!

%d bloggare gillar detta: