Vinprovarkväll hos nya bekantskapen Xwine

Den lilla gruppen av förväntansfulla vinintresserade människor visades in på en innergård i centrala Göteborg och nerför 3 trappor till den helt nyrenoverade vinkällaren. Väggarna var vackert vitkalkade och köket hade vitt kakel med en spännande uppkaklad bardisk som avgränsade rummet. Möblerna i vinprovarrummet var vackert slitna i lite mörkare trä, vilket harmoniserade perfekt med de vitkalkade väggarna. 

vin1

vin2

 

Vi var nere i vinkällaren till vinimportören Xwine som jag föll ”head over heals” för på Passion för mat mässan i Göteborg i februari. Jag och Eva-Lena samt livsnjutarvännerna Carola och Mattias hade tagit ledigt från jobbet och besökte mässan. Där träffade vi Xwine´s representanter och fastnade vid deras monter. Vi pratade och provsmakade vin och kände mer och mer att de här människorna har precis samma tänk som det vi är intresserade av. De är intresserade av producenten. Just den där vinbonden, som har sin egen intressanta historia att berätta och sina egna spännande viner att presentera. Aldrig något opersonligt bulkvin som säljs billigt med blandningar från vingårdar vi inte ens känner till. De liksom vi är nyfikna på hur vinbönderna har arbetat för att få fram ett specifikt vin. Hur landskapet, klimatet och jordmånen inverkar på slutprodukten…  Vi väcktes ur vårt gemensamma prat om vin av att en annan besökare och vän kom fram till oss och sa:

-”Va, är Ni fortfarande kvar här. Vi gick ju förbi för 1 och en halv timme sedan och då var Ni också här”.

 

Vi gjorde för flera år sedan, innan barnen var födda, en rundresa bland vingårdarna i Toscana. Dofterna, ljuset och mötena med människorna som äger en kärlek och stolthet över sitt hantverk, det är spännande. Minnena har etsat sig fast hos mej. På den resan bodde jag och min fru några nätter på Castell’in Villa i Castelnuovo Berardenga utanför underbara medeltida staden Siena. Deras vin fastnade vi för och när vi för bara något år sedan besökte vingården igen (denna gång med barnen) köpte vi 2 lådor Chianti Classico som nu ligger på lagring i vårt vinlagringsskåp. Det är en riktig feststämning när vi varje år öppnar en flaska ochg testar hur vinet utvecklats. Varje gång tänker vi oss tillbaka till platsen, helt självklart.

Samtliga vingårdar som Xwine har ett samarbete med tar emot gäster och  flera av dem arrangerar vinprovningar och rundvandringar på plats. Detta vill vi gärna nyttja i framtiden. Fler minnen som berättelsen om Castell’in Villa vill vi lagra.

Som om inte detta vore nog, brukar Xwine bjuda upp en producent till Göteborg varje år.  I dessa sammanhang sätts en 3 rättersmiddag samman och tillsammans med kocken ackompanjerar producenten vinet till maten. Sedan får vi vanliga dödliga njuta av mat, vin och vinmakarens berättelser – till en mycket rimlig slant. I höst kommer den fantastiska producenten Francois Laget på gården Domaine Pontifical att besöka Göteborg. Jag skall inte ens försöka övertyga någon om att jag har en aning om vem producenten är, men vindistriktet är desto mer känt för mej. Det heter Châteauneuf-du-Pape. Gissa om vi skall boka direkt när Fanny säger att det är dax.


vin3

I ett angränsande rum skall enligt Fanny vinlagringsskåp placeras i framtiden. Rummets väggar är av rött härligt tegel och en av väggarna är av natursten. Väggen med natursten kan kanske till och med vara en del av den ursprungliga stadsmuren runt Göteborg, sa Fanny med ett leende som kan tolkas som man vill.

 

Då var det dax för provningen.

Om du är vän av snobbighet, överlägsenhet och märkvärdighet så har du hamnat fel. Men gillar du en stämning som utstrålar värme, skratt, vänskap, nyfikenhet och delat intresse, då är du på rätt plats. Härligt enkla och proffsiga Fanny guidade oss med stor kunskap genom provningen och hon gjorde att tillställningen blev just så avskalad, osnobbig och alldeles – alldeles underbar, (som Askungen i sagan uttrycker sig om balen som hon vill gå på) som man kunde önska sig.  Tack Fanny 🙂

 

vin4

vin5

 

 Vinerna vi provade var från 3 olika Italienska distrikt!

Piemonte

Piemonte ligger i de nordvästra delarna av landet. Torino är storstaden i regionen. Jag tyckte de båda vinerna från detta distrikt var ganska strama i smaken med mycket garvsyra. Skulle vilja prova dem till mat. De passar bra till maten i regionen. Risotto, tryffel eller annan svamp som exempelvis porcini (carljohanssvamp). Även bra till vilt eller lamm.

Skärmavbild 2014-04-04 kl. 21.31.46

Langhe Nebbiolo DOC 2011

 

 

 

Skärmavbild 2014-04-04 kl. 10.33.29

Barbera d’Alba

 

 

Toscana

Att prova viner från favoritdistriktet känns lite jobbigt. Tänk om man tar fel. Men det spelar ju faktiskt ingen roll. Ju mer jag smakade och doftade, ju mer osäker blev jag. Om jag ändå går på första känslan så var det att glas nummer 3 som borde innehålla Sangiovese, huvuddruvan från regionen. Båda vinerna hade enligt min smak lagom mängd tanniner och skulle fungera perfekt till charkuterier och en rejäl Bistecca di Fiorentina. Fanny menade också att de båda vinerna funkar bra ihop med tomater, vilket tydligen andra druvsorter har svårt att matcha. Får testa någon gång. Alltid spännande att prova tillsammans med mat. Ett vin som känns bra när man provar det, kan enligt erfarenhet falla helt platt till fel mat.


Skärmavbild 2014-04-04 kl. 10.34.41

 

Chianti Classico DOCG 90% Sangiovese

 

Skärmavbild 2014-04-04 kl. 10.34.12

 

IGT – Supertoscan

Valpolicella

Området återfinns norr om vackra staden Verona, där Romeo och Julia träffades. Området når upp till Gardasjön och bort mot Venedig. Amarone är områdets mest kända vin. De två viner vi provade skilde sig mest från de övriga 4. Jag gillade båda och det sistnämnda är ett dessertvin som jag inte så frekvent använder. Jag glömmer ofta (eller prioriterar bort) efterrättsvinet. Detta var dock mycket gott Funkade perfekt till choklad och även ost som vi testade tillsammans på provningen.

Skärmavbild 2014-04-04 kl. 10.32.31

Ripasso Superiore

 

Skärmavbild 2014-04-04 kl. 21.32.10

Recioto Classico DOC 2012

 

 Questo è tutto per stasera. Buona notte!

 

2 kommentarer på “Vinprovarkväll hos nya bekantskapen Xwine”

  1. Att bo på Fattoria Colleverde är bara så underbart. Det har jag gjort fyra gånger sedan 1996. 2006 fick jag vara med och skörda druvor och vara med i vinkällaren. Ett minne för livet. 2008 var jag med och skördade oliver och var med och framställde den fantastiska olivoljan som görs helt och hållet på gården. Piero, Francesca och deras medarbetare är helt underbara människor. Lucca är en fantastiskt mysig stad. Italiens cykelstad nr 1 sägs det, omgärdad av en stadsmur.

    • Kul att du kommenterade Rune. Jag och min fru har endast varit i Lucca en gång för flera år sedan, men kan inte glömma staden och dess otroligt vackra muromgärdade torg. Låter fantastiskt spännande din korta berättelse om vinskörd och olivplock…det är sån´t jag drömmer om också.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

GourmetClub anno 2015

För att vi älskar god mat och dryck

sparabloggen

Privatekonomi - aktier, fonder & pension

From Japan With Love

Välkommen in i min värld!

Legal Nomads

Telling stories through food.

Här hos mig är allting glutenfritt:)

Välkommen in i min värld!

Gluten Free in Japan

日本でグルテンフリー。

Glimten i grytan

Välkommen in i min värld!

hoganassaluhall.se

Välkommen in i min värld!

Arilds Vingård

Välkommen in i min värld!

Min stora resa

Välkommen in i min värld!

%d bloggare gillar detta: