En helg i maten och vinets tecken!

Jag har länge sett fram emot helgen som nu snart passerat. Gourmetvännerna Mattias och Carola och min goa fru hade planerat sedan flera veckor att vi skulle spendera fredagen på Eriksberg i Göteborg och den underbara mässan ”Passion för mat”. Det var för mej, tredje året och Eva-Lena´s´andra. Carola och Mattias var där för första gången.

Foto: Ted Olsson. Passion för mat – och för passionsfrukttryfflar kanske?

Ta vara på råvaran är årets tema på matmässan. Utgångspunkten för mässan är det stora intresset för bra råvaror och nya matupplevelser tillsammans med en ökad medvetenhet om matens innehåll och viljan att minska svinnet. Och utställarna på plats brinner för sin verksamhet, hittar nya kunder och berättar gärna om fördelarna med det som produceras nära och med kärlek.

Det som jag uppskattar mycket är att de utställare som finns representerade på mässan är människor som är mycket engagerade och lever med en passion för sina råvaror. Mässan håller mycket hög kvalitet på utställare och det är så otroligt spännande att diskutera och prata med utställarna om sina varor. Människorna som besöker mässan vill ha kvalitet och inget matfusk. Varför bli det fusk? Jo, för att det pratas alldeles för mycket om ”billigt”. Någonstans inser man att det som är billigt inte kan ha hög kvalitet. Därför är den här mässan så viktig för att den visar på hur härligt det är med mat av hög kvalitet.

 I köksskolan på mässan lyssnade jag på Alexandra Sazzi som bland annat lärde åskådarna göra en god risotto. Leif Mannerström berättade också om diverse upplevelser. Många fanns på plats för att dela med sig av sina personliga idéer.

Det var en härlig stämning att gå runt på mässan, umgås och prova olika godsaker. Besökte Ragnarssons monter och vi blev så imponerad av deras ekologiska tänk kring griskött att vi beställde en julskinka på stående fot – första gången vi har beställt en julskinka i februari 🙂

En stor del av mässan för oss är att prova olika drycker. Vi provade flera olika Champagne, något lokalbryggt öl, vitt, rosé och rött. Men höjdpunkten var dock pratstunden med representanterna från xwine – som blev till mer än en kort pratstund. Christian, en annan god matvän uppmärksammade oss på att vi faktiskt stått och pratat och provat vin hos dem i över 90 minuter – oj va´tiden går när man har det gott. Vin är passion och känslor.

Skärmavbild 2014-03-02 kl. 21.47.48

Xwine presenterade Colleverde, en vingård i Toscana i direkt anslutning till den helt underbara lilla staden Lucca, som vi för 15 år sedan besökt – faktiskt tillsammans med våra kompanjoner för dagen, Carola och Mattias. Vi fick prova deras vin och när jag doftade och smakade på vinet, togs jag direkt till den lilla staden i ett rus av vällust och överöstes av känslor som gjorde att jag hade svårt att hålla tillbaka tårarna. Jag kunde inte hålla mej utan beställde ganska omgående en låda med 2 olika viner från gården, bland annat en Supertoscanare.

Skärmavbild 2014-03-02 kl. 22.54.41

Xwine hade precis startat ett samarbete med en svensk vingård som heter Terreno och ligger i Greve in Chianti. Jag kände igen namnet och efter lite letade i mitt minnesgalleri, mindes jag att jag hade en bok hemma som handlade om en svensk vingård i Toscana. Boken heter ”Drömmen om Toscana” och släpptes för 17 år sedan. Terreno presenterade sig själva på ett bra sätt genom att en ung kvinna vid namn Sofia Ruhne som bodde på vingården fanns med på mässan. -”Ja, jag kom från Italien i går kväll sa hon”. Och när jag sökte i mitt minnesgalleri och hon hjälpte mej lite med att hitta rätt, så sa hon plötsligt. ”-Javisst. Det är den vingården som finns i din bok som jag bor på. Paret i boken är mina föräldrar”. Gissa om vi alla 4 direkt började spåna om en semestertripp till vingården sommaren 2015…

Skärmavbild 2014-03-02 kl. 22.44.25

 

6 kommentarer på “En helg i maten och vinets tecken!”

 1. Du / ni verkar också ha haft en händelserik helg. Kul att läsa och bli inspirerad. Kanske också tar en tur till Italien så småningom, vem vet 🙂

  • Mattias!
   Jag antar att du bara lämnat ett tomt meddelande för att få uppdateringar när vi skriver något – eller så har du gjort fel. Hur som helst så är din kommentar utan innehåll/Jocke

 2. Men vilket härligt inlägg! Du kan verkligen skriva på ett målande sätt. Kanske skall vi blogg i hop? Jag fotar & du skriver, hihihi. Det är så kul att vi har er att dela detta intresse med. Den vingården var oförglömlig. Tycker verkligen att vi skall planera vidare ang semester där 2015! Det hade varit så himla mysigt för oss alla även barnen.

  När det kommer till lammkvällen så blir det musslor från ”Passion för mat” receptet till förrätt kanske ett ostron också:)?!. Är mycket inspirerand av maten som fanns under mässan i helgen och kommer att lagas framöver hemma hos oss ….

  Är bara dock lite avis på Eva-Lena som fick fota sig med snygga Paolo Roberto ♥ Var va jag då??

  Tack för ett härligt inlägg! Hälsa familjen ♥ kram CC

  • Ibland tänker jag att vi borde blogga ihop – men ändå inte. Jag vill inte att bloggandet skall bli ett måste som vi tidigare pratat om. Men kanske i framtiden, vem vet. Vi kunde ju dock göra något inlägg där vi har en gemensam upplevelse – exempelvis en semester till Toscana eller ett besök på Arilds vingård 🙂

   Jag tror säkert att vi kunde ha det gott på en gemensam semester i Italien igen – och barnen skulle säkert funka ihop också med gluten och allt, men det är mycket som skall klaffa – vi får tänka på det och träffas över lammmiddagen först. Det räcker att börja planera på allvar runt nyår tycker jag – men vi har det i åtanke, helt klart. Musslor låter fantastiskt – men där kanske vi får stanna. Ge oss gärna några datum som Ni kan, så bestämmer vi. Paolo är väl inget speciellt förresten…;-)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

GourmetClub anno 2015

För att vi älskar god mat och dryck

sparabloggen

Privatekonomi - aktier, fonder & pension

From Japan With Love

Välkommen in i min värld!

Legal Nomads

Telling stories through food.

Här hos mig är allting glutenfritt:)

Välkommen in i min värld!

Gluten Free in Japan

日本でグルテンフリー。

Glimten i grytan

Välkommen in i min värld!

hoganassaluhall.se

Välkommen in i min värld!

Arilds Vingård

Välkommen in i min värld!

Min stora resa

Välkommen in i min värld!

%d bloggare gillar detta: