Pulled Pork

Jag följer en matblogg som heter En salig soppa där en person från Göteborgstrakten skriver om mat från grunden. Han skriver på ett för mej inspirerande sätt. Jag har i stora drag tagit receptet till min första Pulled Pork från hans sida. Jag har dock bytt ut den rökta paprikakryddan mot inlagt grillad paprika (Eva-Lena och barnen gillar inte rökta saker). Jag har även tagit ett lite mindre kraftigt rödvin. Han skriver även att det röda vinet inte skall vara torrt och gärna amerikanskt. Det där med torrt förstår jag inte riktigt vad han menar med – enligt min mening är allt rödvin mer eller mindre torrt. Det med Amerika förstår jag, så jag köpte ett Zinfandel från vinhuset Cline. Den färska chilin var jag också försiktig med så att det inte skulle bli för start – men nu när jag har provat resultatet förstår jag att jag inte behövde minska på det, så nästa gång kör jag ”all in”.Pulled1

Här följer originalreceptet från En salig soppa. Förresten klicka gärna på länken så kommer du in till min helt nydesignade avdelning Mitt kök där jag kommer publicera allt som gäller mat och dryck efter kategorier, smart inte sant! – eller så läser du vidare här. Inom parentes är de förändringar jag gjorde.

1 kg prima Karré
2 gula lökar
4-6 klyftor vitlök
1 morot
1 färsk röd chili (första gången tog jag 1/2 – men kör på en hel, inga problem)
1-2 msk tomatpuré
1/2 flaska kraftigt rött vin, (ej torrt, gärna amerikanskt)
1 dl hemkokt kalvfond. Kokar du inte egen fond, ersätt med 1 tärning ekologisk köttbuljong. (Jag tog istället Bong´s Kalvfond på flaska. Den har inte så mycket tillsatser och känns ganska ok ur den synvinkeln samt att den är god)
1-3 tsk muscovadosocker
Salt
Färskmalen svartpeppar
Rökt paprika (Jag bytte ut detta mot Grillad inlagt paprika från Fontana. Jag tog 2 stycken.)

Gör så här:

Tag fram karrébiten så den blir rumstempererad. Gärna en timme innan den skall in i ugnen. Sätt ugnen på 125 grader. Klyfta 1 gul lök och vitlök grovt. Slanta moroten. Fräs i lite olja i en såsgryta så löken blir glansig och fin. Tillsätt efter någon minut tomatpurén och låt fräsa med ett par minuter. Tillsätt sedan vinet och den flytande kalvkonden. Låt koka på medelvärme och reducera till hälften. Det tar ganska lång tid – kanske 15 minuter. Så här kan det se ut när såsen reducerar.

Under tiden såsen reducerar (kokar ner/ångar bort eller vad du vill kalla det) lägger du karrén i en ugnsfast gryta samt skivar restan av löken och vitlöken och lägger runt köttet. Tillsätt även den röda chilin skuren grovt (ta gärna bort kärnorna som är starkast) och den grillade paprikan. När detta är klart har förhoppningsvis såsen reducerat klart och det är dax att smaka av med nymalen svartpeppar, salt och muscovadosockret. När smakerna sitter fint, slå över såsen och alla grönsaker på karrébiten och lägg på ett lock samt ställ in i den 125 gradiga ugnen i 4-5 timmar.

När köttet är klart skall det falla isär om man drar isär köttet med 2 gafflar. Lägg köttet i en bunke. Sila bort grönsakerna (de skall inte användas mer – de har gjort sitt) och låt såsen glida ner i såskastrullen och reducera bort ungefär 1 dl. Smaka av igen och när du är nöjd med smakerna dras köttet isär till bitar omkring 1-3 cm. Såsen hälls över och blandades in i köttet. Nu är det klart. Mört och mumsigt.

Till detta serverade jag idag precis som En salig soppa rekommenderar, mango och coleslaw. Jag gjorde även ugnsbakade små delikatesspotatisar som jag halverade med den flata sidan upp.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

GourmetClub anno 2015

För att vi älskar god mat och dryck

sparabloggen

Privatekonomi - aktier, fonder & pension

From Japan With Love

Välkommen in i min värld!

Legal Nomads

Telling stories through food.

Här hos mig är allting glutenfritt:)

Välkommen in i min värld!

Gluten Free in Japan

日本でグルテンフリー。

Glimten i grytan

Välkommen in i min värld!

hoganassaluhall.se

Välkommen in i min värld!

Arilds Vingård

Välkommen in i min värld!

Min stora resa

Välkommen in i min värld!

%d bloggare gillar detta: