Nöjd och lycklig!

Nöjd, lycklig och lite trött känner jag mej efter dagens bravader. Dagen började med att vi åkte tillsammans med goa vännerna Mattias och Johanna Glasin och deras barn, Alicia och William till Borås Musteri i Sandhult för att musta våra äpplen. Vi plockade äpplena från min mors träd i Eklanda samt våra egna i Alingsås. De har legat i källaren någon vecka och nu var det alltså dags att musta dem.

Felix som driver musteriet välkomnade oss med öppna armar.  Han var mycket trevlig, intresserad och nyfiken. Gav oss flera spännande idéer.

mustning3

Vi hade uppskattningsvis med oss 150 kilo äpplen. Syrliga härliga sorter som passade jättebra för mustning.

IMG_1406

IMG_1418

IMG_1403

Första steget i mustningsprocessen var att mala ner äpplena till en grov massa. Kärnhus och allt åkte med. Det gjordes i en kvarn som enligt barnen lät lite väl mycket. Äpplena lades i tratten och maldes sedan ner i den blå backen.

IMG_1405

IMG_1408

Sedan togs äppelmassan vidare till pressen där äpplena pressades av självtryck samt tryck från vatten. Sedan strömmade härlig, frisk, god must ner i spannen och alla barn och vuxna fick prova att smaka. William var först lite osäker om man skulle smaka, men efter ett tag kom han på att musten var jättegod. Även dom andra barnen gillade musten jättemycket – självklart även vi vuxna.

IMG_1429

IMG_1412

IMG_1428

IMG_1427

Efter ungefär en timme var vi klara, både med mustning och prat om ädla drycker och knep för att lyckas. Vi betalade för oss och tog våra 68 liter must med oss hem för att bland annat buteljera.

Jag har ganska länge varit klar på att jag skall frysa nästan all must för framtida bruk, konserveringsmedel var det aldrig några tankar på. Jag ville ha det så rent som möjligt utan några som helst tillsatser. Men när jag kom hem började jag fundera på om vi ändå inte skulle ta och pastörisera delar av musten. Jag kollade runt lite på nätet och hittade fram till Rosenhills blogg. Dom har musteri, cafe och trädgård i Stockholmsområdet. Dom beskrev konsten att bevara äppelmust på ett så bra sätt att jag bestämde mej för att pastörisera hälften av all must och frysa resten. Det är spännande att prova båda tillvägagångssätten, så kan man se vilket som var bäst och mest användbart.

mustning1

Nu har jag omkring 40 opastöriserade 0,5 liters flaskor och 32 pastöriserade. Några av de opastöriserade flaskorna skall jag i veckan ge bort till väl valda personer som jag tror skulle uppskatta en flaska. Vem vet, det kanske är du? Den pastöriserade musten skall stå 4-5 månader innan den är som bäst, vi får se om jag kan hålla mej.

Nu skulle dagens äventyr lätt kunna varit slut, men det är det inte. För några veckor sedan började jag bli nyfiken på att även tillverka Cider av äpplena. Jag läste en del på nätet om flera som testat och även på Borås Musteri´s hemsida berättas det hur man gör cider. Nu står 2st 5 liters behållare med must samt tillsatt jäst enligt konstens alla regler. Nu är det bara att vänta på att det skall börja bubbla och jäsa. Men som Rosenhill uttrycker det angående ciders så bör man kanske passa sig:

Tänk också på att denna goda och läskande

dryck kan anta en alkoholhalt som ibland

närmar sig vinstyrka.

Alltså inget du bör bjuda barn och bilförare på!

cider

12 kommentarer på “Nöjd och lycklig!”

 1. Det var en jätte mysig dag!
  Även om köpepizzan inte var nån höjdare 😦
  Ska bli spännande att smaka på cidern en vacker dag!!!! 🙂
  Ha d gott

 2. Tack för en super mysig dag. Det är de små stunderna som blir stora minnen med åren. Ser fram emot provsmakning på cidern…. Hmm, frågan är bara om jag kan vänta så länge. Önskar vi kunde tjuvprova lite redan nästa helg😉.

  • Det gör vi med all sannolikhet! Cidern har redan börjat puttra. Sparar en flaska för eventuell provning till nästa sommar som jag läst om på Er hemsida. TACK FELIX!

 3. Vilken upplevelse. Vi har precis fått ett musteri här i kommunen. Tyvärr gav inte våra äppelträd på nya tomten någon skörd i år. Så det får bli till nästa år istället.
  Hoppas cidern blir en höjdare.
  Kram Linda

 4. Pingback: Provning av cidern förra årets äpple skörd! | joachim hollander

 5. Pingback: Provning av 2013 års cider | Mitt kök

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

GourmetClub anno 2015

För att vi älskar god mat och dryck

sparabloggen

Privatekonomi - aktier, fonder & pension

From Japan With Love

Välkommen in i min värld!

Legal Nomads

Telling stories through food.

Här hos mig är allting glutenfritt:)

Välkommen in i min värld!

Gluten Free in Japan

日本でグルテンフリー。

Glimten i grytan

Välkommen in i min värld!

hoganassaluhall.se

Välkommen in i min värld!

Arilds Vingård

Välkommen in i min värld!

Min stora resa

Välkommen in i min värld!

%d bloggare gillar detta: