Glutenfritt Delikatessknäcke!

Idag regnar det ute, jag är förkyld och Eva-Lena och Estelle är på stan. Kan det bli värre, ja faktiskt. I förrgår var jag riktigt dålig, la mej vid 14:00 och sov lite slumrande ända till morgonen därpå. Igår var jag också hängig, tog en tur till stan och gjorde ett bankärende, något som gjorde mej helt säker på att jag inte var frisk ännu – la med utmattad när jag kom hem. Tänker man så, är det ganska skönt idag, när jag bara hostar och känner mej lite hängig – då orkar jag baka och mysa inomhus med tända ljus.

ingredienser

Det finns en historia bakom mitt recept på delikatessknäcke. På försommaren var jag och familjen nere i Göteborg på en Glutenfri mässa, där bland annat friends of Adam fanns representerade. Det som jag kan känna är lite tråkigt med glutenfria bakprodukter är att det alltid i alla mjölmixar finns adderat socker. Känns trist, inte sant. På senare år har det dock kommet en hel del företag som tagit detta på allvar och försökt hitta nyttiga lösningar även för Glutenintoleranta (min äldsta dotter är Glutenintolerant). Friends of Adam är ett av dessa företagen. Idag, men lite möda kan man faktiskt baka helt glutenfritt utan en massa tillsatser och socker.

Friends of Adam erbjöd mässbesökarna att köpa deras Durramjöl. Mjölet härstammar från Oregon, USA och är världens 5:e största sädesslag och är mycket mineralrikt. Tillsammans med mjölet sålde dom boken Friendly Bread, Baka Glutenfritt som vi köpte. Det är den första bok, mej veterligen som endast äkta råvaror används, ingen vetestärkelse. Den går enkelt att köpa på Adlibris – klicka på länken ovan.

FOA

Vi åkte hem, glada i hågen och slog upp boken och hittade snabbt receptet som jag här presenterar (med lite personliga modifikationer). Började baka, och se vad enkelt och gott det blev. Riktigt gott! Jag har aldrig tidigare kommit i kontakt med detta recept och är mäkta imponerad. Dagen efter är vi hembjudna till goda vänner som också har glutenintolerans i familjen och vad möts vi där av – om inte ”VÅRT” delikatessknäcke. Lustigt berättar vi historien för våra vänner som fått receptet från något annat håll. Ytterligare 2 dagar senare ligger vi och latar oss på Lygnareds badplats utanför stan och vad bjuder då inte en tredje person (Estelle´s 11 åriga syssling – som stolt har bakat själv) oss på. Jo ”VÅRT” delikatessknäcke. Vi kan inte annat än att skratta ordentligt och berätta den osannolika historien även för henne.

Om du mot förmodan inte provat knäcket (det är väl vida känt verkar det som), så kan du ju göra det nu genom att baka – och om du redan provat, så kan det ju vara en inspiration att experimentera med receptet som jag har gjort.

DELIKATESSKNÄCKE

KLARbröd

Majsmjöl 1 dl

Solrosfrön 1 dl

Sesamfrön 1,5 dl

Linfrön 0,5 dl

Salt 1,5 tsk

Rapsolja (av bättre kvalitet) 1/2 dl

Vatten, kokande 2 1/2 dl

Sätt ugnen på 150 grader. Jag brukar köra i varmluft, sänk då till ca 130 grader. Blanda alla torra ingredienser och tillsätt oljan och det kokande vattnet. Rör snabbt ihop till en grötig deg och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Lägg sedan ett annat bakplåtspapper ovanpå degen och tryck ut så tunt du kan. Dra av det övre pappret. Om du ösnkar lite finare raka bitar, så kan du göra rutor i degen med en slickepott. Annars kan du låta det vara och sedan knäcka lagom bitar efter gräddning, det är en smaksak. Grädda i 50-60 minuter eller tills rutorna torkat ordentligt. Ha gärna koll på ugnen redan efter 30-40 minuter för att se att inte de blir för mörka. Är du osäker, bryt en liten bit, ta ur ugnen och låt den svalta någon minut så märker du om den är ordentligt torr och knäckig.

4 kommentarer på “Glutenfritt Delikatessknäcke!”

 1. Detta recept är väldigt likt Fröknäcke från Röe gård som jag köpt och mumsat på under sommaren. Jag tar nog gärna olivolja istället för rapsolja – lite mer värmetåligt och nyttigt. Proportionerna är lite annorlunda mot ditt. Jag har ej bakat ännu men planerar någon gång…

  Fröknäcke (www.reogard.nu)

  Sätt ugnen på 150 grader

  Blanda i en bunke:

  4 dl frö valfritt ex pumpa frö, solrosfrö, sesamfrö, linfrö (själv brukar ja ta 1 dl av var sort)
  2 dl maizena mjöl blandas i
  1 krm salt blandas i
  ½ dl olivolja blandas i

  Koka upp 2dl vatten och rör ner i frö/ mjölblandningen

  Lägg ett bakplåtspapper på en plåt, Tryck ut degen med handen över hela plåten
  Strö på flingsalt

  Grädda i 70 minuter
  Tag ut och låt kallna
  Bryt i bitar och njut!

 2. Ska prova detta oxå. Kul med nya idéer. Olivolja är jag ju förespråkare till men ville testa svenskodlad rapsolja. Den är nötig och fin i karaktären men fin olivolja skall jag testa. Fuska dock inte med kvaliteten på oljan, extra vergine från första pressningen.

 3. Jag provade att göra detta i dag på min lediga dag, blev supergott och uppskattades av Klara särskilt:)
  Kommer att göra detta flera gånger. Tackar Jocke !!
  Kram Tina

  • Visst är det enkelt och gott. Det var ett tag sedag jag själv gjorde detta – nu inspirerade även du mej. Kul att du valde att lägga en kommentar 🙂 Kram /Jocke

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

GourmetClub anno 2015

För att vi älskar god mat och dryck

sparabloggen

Privatekonomi - aktier, fonder & pension

From Japan With Love

Välkommen in i min värld!

Legal Nomads

Telling stories through food.

Här hos mig är allting glutenfritt:)

Välkommen in i min värld!

Gluten Free in Japan

日本でグルテンフリー。

Glimten i grytan

Välkommen in i min värld!

hoganassaluhall.se

Välkommen in i min värld!

Arilds Vingård

Välkommen in i min värld!

Min stora resa

Välkommen in i min värld!

%d bloggare gillar detta: