Det är inte svårt att ta sig till Paradiset!

På vägen hem från Arild idag yppade Eva-Lena, ”- Det är inte svårt att ta sig till paradiset”. Hon har så rätt, vi har varit i paradiset i helgen. Paradiset ligger i Arild på Kullahalvön.

För ett par månader sedan frågade våra vänner Carola och Mattias oss om vi ville följa med till Arilds vingård på skördefest. Vi har tidigare varit i Toscana tillsammans och besökt vingårdar och när de berättade om detta spännande blev vi jätteglada och nyfikna. Jag och Eva-Lena har tidigare besökt Arilds vingård sommaren 2011, men då bara ätit lunch och provat deras vin. Att nu få vara med om att skörda vindruvor och vara med i processen kändes som en liten dröm som skulle gå i uppfyllelse.

IMG_1341

Efter mindre än 3 timmar var vi framme i Arild vid 12-tiden på lördagen och hann installera oss i vår charmiga lägenhet och till och med äta lunch i solskenet innan det var dags att börja skörda. Vi var alla på härligt humör och öppnade en medhavd flaska vitt vin till lunchen. Det kändes overkligt och fantastiskt – stämningen var otroligt härlig. Vi var i södra Sverige, skulle skörda vindruvor och satt och åt lunch i t-shirt i solskenet – den 29:e september. Vi var så uppspelta, satt och pratade – så vi glömde helt av tiden och kom lite fnissande försent till samlingen där vi och 35 andra skördearbetare skulle få information om dagens arbete.

Solen sken och det var varmt och skönt och vindstilla mellan raderna. Bland vinstockarna var stämningen god och alla pratade om vartannat. Carola fotade lite till sin blogg Room of Karma, jag och Eva-Lena fotade också lite och så jobbade vi. Ganska snart lärde jag mej hur man lättast kunde skörda de vita Solaris druvorna. Man klippte av vinklasarna med en liten sekatör och la dem i spanner.

IMG_1350

IMG_1353

IMG_1359

Arilds1

EvaCarola

IMG_1368

Efter en och en halv timme annonserades det att det var dax för fika för skördearbetare – vin och ost. Under pausen och vid andra tillfällen under dagen fick vi ny kunskap förmedlad av ägarna till vingården, Jonas och Anette. De berättade på ett enkelt, spontant och mycket personligt sätt om arbetet på vingården. Vid pausen fick vi prova rosévin.

IMG_1364

IMG_1366

Efter pausen och ytterligare lite plockning var det dags att ta bort stjälkarna från vindruvorna, vilket gjordes i en maskin inne i vineriet. Vi hällde sedan vindruvorna i en stor cylinderformad press, där det allra mesta av saften pressades ur druvorna. Sedan fick vi smaka på den ljuvligt söta druvjuicen. Så gott. J

IMG_1371

IMG_1376

IMG_1380

IMG_1381

IMG_1383

IMG_1347

Under kvällen bjöd Anette på en underbar gryta som dom kallade Boeuf Arild, eftersom vinet som användes i grytan var deras eget. Till detta serverades ugnsrostade potatis, en sallad och blandade tomater. Så underbart gott i sin enkelhet – rena och fräscha smaker. Och till maten serverades självklart det egna vinet. En underbart mysig kväll med gott umgänge och härlig mat och dryck.

Jag känner mej privilegierad över att få varit med om denna upplevelse. Jag har fått ny kunskap om vinframställning och vad det innebär . Härligt Carola och Mattias att vi fick dela denna upplevelsen med Er. Det kunde inte känts mer rätt.

Tack, Anette och Jonas, vårt värdpar på vingården. Ni är värda allt gott på jorden. Ert engagemang är fantastiskt och Er personliga utstrålning är lätta att tycka mycket om vid första mötet. Ni är värda guld. Vi återkommer så snart vi får möjlighet.

 
IMG_1344

 

Denna fantastiskt vackra maskin är helt nyinköpt och i den skall bland annat skalresterna från pressningen

användas för att göra den kända Italienska Grappan.

1 kommentarer på “Det är inte svårt att ta sig till Paradiset!”

  1. Pingback: EN RESA TILL VINGÅRDARNAS PARADIS ARILDS VINGÅRD | ROOM OF KARMA

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

GourmetClub anno 2015

För att vi älskar god mat och dryck

sparabloggen

Privatekonomi - aktier, fonder & pension

From Japan With Love

Välkommen in i min värld!

Legal Nomads

Telling stories through food.

Här hos mig är allting glutenfritt:)

Välkommen in i min värld!

Gluten Free in Japan

日本でグルテンフリー。

Glimten i grytan

Välkommen in i min värld!

hoganassaluhall.se

Välkommen in i min värld!

Arilds Vingård

Välkommen in i min värld!

Min stora resa

Välkommen in i min värld!

%d bloggare gillar detta: